Petroleras cap al tardLas Petroleras del campo de la Lora
(no les B.B. i C.C.)

Conjunt bomba-dipòsit d'un pou "actiu" de Sargentes de la Lora
Los Páramos, Burgos.

Com un orgull nacional van afegir la icona d'uns derricks
als llibres de geografia dels 60. A Burgos hi havia petroli!
Quaranta anys més tard les mateixes bombes continuen extraient-ne:
a cada cicle d'un minut llarg... una tasseta!


6 comentaris:

Clidice ha dit...

no ho puc evitar, em fascinen aquestes màquines :$(rubor)

en Girbén ha dit...

De passar una nit al seu costat, en mig d'una solitud ancestral tot escoltant el batec alentit del seu ritme màquina: Tuumm.......Tuumm...,
en resulta una reflexió que és pur petroli.
Ara, si el JR hagués de viure dels beneficis d'aquest camp, ja pots imaginar-lo de lloguer en un pis de protecció oficial. De $ ben pocs, ja t'ho dic.

Lluís Bosch ha dit...

Dues fotografies boníssimes que en aquest cas no necessiten paraules. Tot i que les paraules sempre ajuden.

jaume ll ha dit...

Aquests artefactes només semblen "vestigis" humans en el paisatge si es miren com si fossin les restes d'una civilització prototecnològica extingida (potser abduïda per extraterrestres). Ara que em semblava que copsava el secret de l'Errant, que gairebé aconseguia intepretar signes molt subtils -i integrats- de la mà humana en la natura, reconec que aquestes imatges em desconcerten una mica. He de reconstruir el concepte d'Errant, no perquè en vulgui una franquícia, sinó per afinar una mica més la mirada. No t'ho miris com una crítica, ainó com una mancança meva i una reminiscència d'un vell hàbit. La veritat és que costa acostumar-se al teu laconisme provisional i tinc enyorança de les velles converses... Però no deixis de picar la pedra fins que estigui ben polida: ànims!

Clidice ha dit...

em sembla que m'agradaria molt passar la nit sentint el seu Tummmm .... tummmmm, com si dormís ajaguda al costat del cor d'una de les bèsties que van ser la matèria primera per aquest petroli que extreu. Seria una nit per recordar o escriure-la :)

en Girbén ha dit...

Lluís, si et plauen ja està tot dit.

Jaume, si veiessis en quina solitud batega aquesta bomba no dubtaries de qualificar-la de vestigi... és clar que molt menys que el de demà; que ja més ínfim no pot ser.
De la feina et diré que m'ha costat engegar, ara començo a estar realment absorbit.

Clidi, bonica imatge! Què no aconseguim amb la imaginació.