CERVATOS

Fa temps, quan el Foravial tenia una audiència inapreciable i no rebia cap comentari (i els apunts eren ben enrevessats, ho he de reconèixer), vaig fer una entrada dedicada a Cervatos, a Cervatos-Khajuraho amb l'Octavio Paz per entremig... Ara, aprofitant que aquest estiu hi vàrem passar de nou, tornaré a mostrar un tast de la iconografia exclusiva de Cervatos.


He llegit un grapat d'explicacions sobre l'escultura de Cervatos i totes em semblen evasives o rebuscades; i les pitjors, les justificatives. Jo ho veig més senzill i natural: ara i abans, la gent s'entreté amb el que té entre mans, sigui un bon pito o un llibre..., potser un llibre d'Epicur: Cap plaer és dolent per ell mateix; però el que cal fer per obtenir alguns plaers causa una quantitat més gran de maldecaps que de plaers.

3 comentaris:

maite mas ha dit...

Girbén,

Està vist que de vegades, per obtenir plaer, cal forçar una mica la màquina o, si més no, la postura...
No coneixia aquesta mostra d'erotisme del romànic. Molt interessant, i instructiu!

en Girbén ha dit...

Maite, el que resulta intrigant de Cervatos és que, a diferència d'altres erotismes del romànic, enlloc detectes el dualisme moral plaer-càstig, transgressió-pena.
És un catàleg caricaturesc de possibilitats, la crònica d'una voràgine que té més a veure amb el Bagdad que amb la Bíblia.

Galderich ha dit...

Impressionant. Si em pots enviar les imatges amb alta resolució t'ho agraïré, ja saps que estic treballant sobre el tema.

Tens raó que aquí no hi ha la coartada moral per a representar el plaer i la sexualitat, tot és pur, directe!

L'Edat Mitjana s'ha emportat la fama de repressiva quan la més repressiva va ser l'Edat Moderna que fins i tot va ser capaç de mutilar moltes peces com aquesta.

Malgrat tot, veient això, no m'estranya que els castos cistercencs advoquessin per no fer cap mena de representació iconogràfica!

Me l'apunto per quan vagi per a aquelles magnífiques terres poder fer una marrada i perdre'm-hi.

I quanta raó tenia Epicur!