L'estoïcisme només convé als boletaires que tornen de buit.

No puc imaginar millor cloenda a un estiu marcat, entre d'altres interessos, per l'estudi de l'estoïcisme segons Sèneca que perdre'm pels boscos pirinencs per acaçar bolets. Ja us asseguro que davant d'un cep de mig quilo tota la ponderació emocional fa figa substituïda pel més genuí dels entusiasmes; i que no hi ha saber filosòfic que acontenti tant com veure les meves rossinyoleres secretes en estat de gràcia.
Els que sí gastaven un posat de conformisme estoic eren aquells que tornaven a l'enfilall de 4x4's aparcats al voral de la pista amb uns cistells ben migrats sinó buits. Es veu que encara és massa d'hora pels bolets -es deien; confonent el seu mínim compromís, al recórrer tots els mateixos senders, amb una baixa productivitat del bosc.


L'endemà, en un altre bosc, encara va sorgir un nou motiu de reflexió: el de l'acceptació d'una estacionalitat pautada. A l'agost pertoca anar a la platja i no fer de boletaire; això correspon a la tardor... Si no no es pot entendre aquell bé de déu de bolets visibles des de la pista encimentada. Ja veureu com d'aquí a un mes la feina serà poder-hi aparcar.

Obligats per un dels articles del codi ètic boletaire, el de no collir més enllà de la pròpia capacitat d'emmagatzematge (tampoc es tracta d'espoliar el bosc), tot i saber que cada nova entrada al bosc equivalia a un altre cistell ple, vam decidir tornar a casa abans del previst. Influïts per l'evocadora flaire boscana que sorgia d'una estiba de safates d'assecatge, hem dormit uns somnis ancestrals, de quan érem caçadors-recol·lectors. Uns somnis en què imaginàvem un matís llampant entre les molses, un bony inequívoc enmig la prada, una garlanda groga sense fi... Uns somnis, al capdavall, simbiòtics.I de l'estoïcisme serà millor que en parli demà, que avui se'ns ha girat feina netejant bolets.

11 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

Esperaré a veure com segueix demà, però veient aquest títol tan rodó que t'ha sortit ja s'intueix.
Molt interessant això del somni del caçador-recol·lector.

en Girbén ha dit...

Com pots veure i escoltar, Lluís, he afegit l'addenda maliciosa i escaient dels Boletaires del Sisa.
I quin contrast entre l'obligat anunci de "sóc fan de Catalunya" (apart de irracionalitat, s'han de tenir collons) amb els iniciàtics psiconàutes arrauxats!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

No és pas freqüent que un boletaire doni pistes, ni que sigui per aproximació. I si te les dona no te n'has de refiar!
És clar que, també amb els bolets, ets foravial.

maite mas ha dit...

Girbén,

Molt rica la recol·lecció. Veig que podràs fer uns bons fricandós aquesta tardor que ja s'acosta. Assecar els bolets o fer-ne conserva també és tot un art.

en Girbén ha dit...

Xiru, un dels llocs que insinuo encapçala la guia El secret més ben guardat, escrita per un parell de boletaires professionals. Això ha fet que molts s'hi acostin però no vol dir que tothom en trobi.
M'alegra saber que t'he donat alguna pista. Aprofita-la!

en Girbén ha dit...

Maite, si aquesta temporada és, com sembla, tant profitosa com la passada ens afartarem de bolets. Després d'un matí de neteja i cocció ja tenim el congelador ple.
A partir d'ara, i com és tradició, comencen les donacions i els bescanvis per altres bens.

Clidice ha dit...

Veig que tens rossinyoleres amagades, caldrà posar-te un detector al cotxe. Servidora per uns rossinyols MA-TA.

La boletaire assassina ataca de nuevo ;)

Galderich ha dit...

Ostres, a mi m'agrada molt menjar-me'ls però a la meva dona li agrada fins i tot matinar per anar-los a buscar!

Em sembla que amb la Clídice comprarem un GPS a mitges per detectar els moviments de la teva ja famosa furgoneta perquè no som estoics i no ens resignem...

PD. Brutal (i mai tant ben dit!) això dels Fans de Catalunya...

en Girbén ha dit...

Clidi, bentornada: apart d'informar-vos que tinc un detector de detectors diré que ja he acotat molt la situació dels meus indrets dilectes (com el savi Xiru ja em va fer notar).
Afegiré que de safates de rossinyols se'n troben als supers per 3'60 €; ara bé, són rossinyols disgustats, sense el regust afegit d'una recerca pacient per uns vessants estimbats.

en Girbén ha dit...

Galderich, no, no m'atrapareu, millor seria que us aliéssiu per a subornar-me.
I sí, els Fans de Catalunya pertany a l'extens museu dels horrors promocionals que els successius governs ha anat parint. Només pensar en què un capitost va donar-li el vist-i-plau ja fa esgarrifar.

Clidice ha dit...

Ara que en Girbén no ens sent Galderich, parlem-ne ^^ ens trobem a La tienda del espía i acabem de perfilar el pla :P