L'Harpea

Tot i que les xifres no són rodones (el Foravial porta 2 anys i 3 dies obert, i ja acumula 395 apunts), valgui aquest passeig per un dels racons més impecables que conec per a celebrar una efemèride aproximada amb els pacients lectors.

Decepcionats, hem deixat enrere la Fàbrica d'Orbaitzeta. Per una idea patrimonial restrictiva i/o profitosa, l'actual govern navarrès l'ha segellat el recinte amb un tancat de camp de concentració i el lloc ha perdut l'encant que abans tenia. Els governs ja ho tenen això de malmetre els espais, ruïnes de fàbriques d'armes incloses. Farem via amunt, cap a les collades frontereres, i ens perdrem en una ceguesa nebulosa absoluta.

A l'Orbanbide Lepoa prenc un trencall a la dreta i l'Anna em diu qu'ont'hemd'anar si no s'hi guipa ni gota ni gens... Li responc que la muntanya preua i recompensa als ardits. I, després de circular una estona de flanc pels llimbs, i com ja havia succeït ara fa uns anys, al darrer moment s'esquincen prou les boires com per permetre atansar-nos a la boca única de l'Harpea.
No em fa res explicar els propòsits que vaig imaginar després de conèixer l'Harpea:
On sens fatiga hi tornaria a ser-ho, de pastor, bassiber o rabadà. Baf de llet i a tall de dalla. So d'esquelles i de vent per la prada. Recollint el ramat a la cleda, separant anyells de mares, netejant amb aigua les mamelles. En hores mortes trenaria cadenes fines de rellotge amb crineres, o tallaria bastons de boix capçats amb formes serpentines, quaternàries. I marcaria amb brea calda senyes antigues a la gropa de les ovelles ja esquilades.

Ara i abans -sempre-, el plec impecable de l'Harpea ens neguiteja de tan perfecte; i sacra -entès com digna del màxim respecte- és el primer qualificatiu que li atorgaria.

8 comentaris:

Allau ha dit...

Doncs felicitats per aquest no-aniversari que sona a condemna. I la cova, espectacular!

Lluís Bosch ha dit...

Felicitats (aproximades) per l'aniversari aproximat. De nou has penjat unes fotos impressionants d'un lloc màgic. He hagut de buscar-lo ràpidament al "Google mapes".

Mirat retrospectivament, crec que la col·lecció de llocs que has anat deixant es mereix alguna cosa més. Com que dec ser una mica antiquat, suposo que m'agradaraia veure les fotos en mida gran, i sobre un suposrt físic.

en Girbén ha dit...

Allau, arribarà un dia que m'alliberi del Foravial. Això succeirà quan hagi exhaurit la capacitat d'emmagatzematge. Si dic que, fins ara, m'he cruspit un 43% dels recursos, ja pots calcular quan hauré de tancar la paradeta.

en Girbén ha dit...

Lluís, dir-li màgica a l'Harpea no és aproximat sinó exacte. Per cert que en euskara Harpe vol dir antre, gruta, caverna.
Sobre l'altra qüestió, la de donar-li una consistència real a les imatges... Suposo que un dia o altre arribarà, quan n'aprengui.

lluís ha dit...

Magnífica la visió que ens dónes de l'Harpea. I comparteixo els propòsits que et vas plantejar,
Quin lloc tan màgic i arcaic.
Recordo el dia que vaig dinar a la cova, un cop preparada la pasta em va vaure al terra polsós. Com que tenia força gana i molt poc menjar, vaig anar recuperant la pasta que no havia quedat massa bruta i en vaig gaudir de valent. Fer això a l'Harpea va adquirir per a mi un caràcter ancestral.

en Girbén ha dit...

Com bé dius, Lluís, la teva comprensió de l'Harpea no pot ser més completa. No vas limitar-te a admirar-la, palpar-la o escoltar-la, és que vas gosar menjar-te-la! Dóna per fet que algun dels àtoms de calci dels teus ossos prové d'aquell àpat.

Clidice ha dit...

Quins records l'arribada a la Fábrica pel GR, amb un nen disparat de febre després de caminar sis hores o més! Que l'hagin tancada és una mala notícia, hagués estat millor que, finalment, haguessin invertit per fer-ne un lloc de transmissió de cultura com cal. La cova fantàstica, els paisatges ... quina enyorança!

Felicitats per l'aniversari :)

en Girbén ha dit...

Clidi, no és que ara no s'hi pugui entrar a la Fabrica (si és una hora normal i has pagat entrada pots fer-ho), el què han fet és encerclar tots els forns, murs, voltes..., la galeria també, d'absurdes tanques metàl·liques.

Dels 2140 comentaris que ha rebut el Foravial un bon grapat són teus...Ja ets una mica com de casa. Felicitats, doncs!