ASTRONOMIA TÀCTIL

Au, que no sigui dit...
Si en alguna cosa sóc fort és en veure la dissolució de molts dels projectes en els que he treballat. La cosa no en té res de misteriosa: tota cursa que defugi el traç dibuixat per les directrius dominants millor serà que desaparegui; aquesta és la norma. I tan se val qui la dicti: autoritats científiques, artístiques o polítiques.., la norma és taxativa: per positives que puguin ser, no hi ha espai per a les propostes dels intrusos, el saber i la creació són un caminal tancat a fi de no permetre el pas de les bèsties no acadèmiques.
Au, escèptic, que no sigui dit... Penjaré la reconversió que l'astrònom Toni ha fet pel Verkami de la nostra proposta d'ASTRONOMIA TÀCTIL per a invidents. 

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat, va néixer a rel dels ajuts que la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, van atorgar a l'Associació Turística Serra de Castelltallat en compensació per als devastadors incendis que els anys 1994 i 1998 van afectar greument la zona... l'Observatori nasqué sota una premissa:

"SI NO POTS MIRAR LA TERRA, ALÇA LA VISTA AL CEL"

Conscients dels motius que ens van donar forma, l'OAC es una entitat dedicada de ple a la divulgació de l’astronomia. I en el intent d’apropar aquesta ciència al màxim nombre de persones possible, s'ha proposat acostar-la a un públic que d'entrada hi te l'accés vedat, les persones amb ceguesa, o amb deficiències visuals greus, i diem que el té vedat perquè el seu principal atractiu és visual.

Per això vàrem pensar el projecte ASTRONOMIA TÀCTIL. Un projecte que volem portar a terme a través de VERKAMI, aquesta vegada amb una nova premissa:

"SI VENS A MIRAR EL CEL, ALGU AMB CEGUESA EL PODRÀ TOCAR"

En aquest projecte, les persones afectades podran conèixer l'Univers a partir de cinc experiències diferents:

    Localitza el lloc on ets.
    Experimenta les proporcions Universals.
    Acostat al mes proper... la Lluna, els planetes.
    Acostat al mes llunyà... les galàxies, les nebuloses, els cúmuls d'estels.
    Respira i escolta la Cúpula i el seu telescopi.

PROCÉS ARTESANAL
L'artista i naturalista Jordi Girbén, especialista en la creació de petites sèries a partir de motlles artesanals, és l'encarregat de donar forma a les imatges tàctils que son les principals protagonistes d’aquesta activitat. Creant els originals en relleu, i a partir de les imatges planes que ens arriben de l'espai, elaborats d'una forma totalment artesana, per desprès proporcionar a les planxes plàstiques la forma desitjada a través d'una tècnica especifica, anomenada "termoformat".

Part de l'edició dels exemplars tàctils, com és l'escriptura en braille, s'efectuarà als tallers de la ONCE.

PER QUE 8.000 €
El cost total d'ASTRONOMIA TÀCTIL es de gairebé el doble del que demanem aquí.
Aquest projecte va estar iniciat l'any 2009, després de rebre una subvenció del departament de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, que en aquell moment es corresponia amb gairebé la meitat del pressupost inicial que vàrem calcular.

Desprès vàrem comptar amb el recolzament de la ONCE en un sentit d’assessorament tècnic, i també amb el seu compromís d'aportar el públic necessari en quan el projecte estigui enllestit. El procés de "testat" de les primeres peces que varen sortir del taller d'en Jordi Girbén, per part d’integrants de la ONCE, el varen anar complicant alhora que completant, les seves indicacions de com adaptar l'espai que tenim destinat per a l'activitat, noves idees d'ampliació, etc. l'han anat encarint fins arribar al pressupost actual, ajustat a la realitat i a les aspiracions que tenim per aquest col·lectiu.

L’Institut d’Estudis Cartogràfics de Catalunya també s'ha compromès a proporcionar plànols en relleu que ens seran útils per a ubicar als visitants.
PER QUE VERKAMI
Actualment el projecte ASTRONOMIA TÀCIL resta aturat, degut a la forta davallada que han patit les subvencions i els ajuts institucionals a conseqüència de les retallades, donada la situació econòmica actual... que tots coneixem.

Ara l’OAC s’ha proposat enllestir-lo mitjançant el crowdfunding com a alternativa, confiem en que amb el gest solidari de tots i cada un de vosaltres el podrem fer realitat.

LES RECOMPENSES
Aquest projecte no va destinat al públic en general com es el teatre, ni tampoc és un projecte que esdevingui quelcom material com pot ser un disc o un llibre que puguem enviar-vos acabat i dedicat, o per mp3.

Les recompenses que hem pensat a canvi del vostre ajut, no son més que l'import del que pugueu aportar, transformat en el seu valor real traduït en el que més i millor sabem fer, la DIVULGACIÓ DE L'ASTRONOMIA, si aporteu diners a aquest projecte, estareu alhora comprant per anticipat una o varies entrades per a regalar als vostres éssers estimats ara que s'acosta Nadal, o per assistir a una de qualsevol de les modalitats de sessions divulgatives que oferim normalment, (podeu consultar els preus i els continguts de les nostres sessions, així com el que impliquen els conceptes "Mirant el Sol", "Bateig del Cel", "Lloguer de l'Observatori", etc. al nostre Web)... altres, evidentment les de major quantia, estan amenitzades amb sopars a Cal Miliu de Rajadell, estades de cap de setmana a Les Corts de Biosca, la Casa Sant Andreu, o a Cal Prat Barrina per a grups o famílies de 5 persones, o a la meravellosa masia El Mas, per a catorze persones... totes elles molt a prop de l'Observatori.

No cal dir que totes amb el nostre agraïment per escrit, i en braille, naturalment.

Hem procurat ajustar-les al màxim, i per a tot tipus de grups, famílies, empreses, etc., malgrat això, si trobeu que no n'hi ha cap que estigui dins les vostres expectatives, podeu parlar amb nosaltres, i de ben segur que trobarem els ajustos necessaris per fer-la del vostre grat.

Es senzill... visitar l'Observatori i descobrir els misteris de l'Univers, per que després una persona amb ceguesa el pugui tocar... moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Toni Guntin.

PD: Teniu informació molt més detallada del projecte i el seu estat actual, al blog que Verkami ha posat a disposició d'aquest projecte: ASTRONOMIA TÀCTIL

24 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

Compta que ja tens (com a mínim) un col·laborador. Fa poc he participat en un projecte reeixit de verkami (una edició de Pau Riba) i em sento molt bé per haver-ho fet.
D'altra banda, a finals de l'estiu vaig veure aquest invent rere una vitrina, en un observatori astronòmic del Bages...

Enric H. March ha dit...

Collons, quin projecte tan interessant! No he sabut trobar la pàgina amb tota la informació. Ja ens tindràs al corrent.

Felicitats a tots plegats!

en Girbén ha dit...

Gràcies per l'interès, Lluís!
Dius del Pau..., ara fa una setmana rumbejavem una colla a la sortida de l'estrena del documental "Ona Laietana", el Tramvia, el Pau... Així vaig assabentar-me de la que està preparant: una regravació de lujo de "La Donya" amb el Telefunken, el Comelade, qui sap si el Raimundo Amador... Portada doble del Barceló + video i documental de l'Isaki Lacuesta. A que la cosa et crida l'atenció?

en Girbén ha dit...

Enric, ja he esmenat la pega i al capdavall del post trobaràs l'enllaç (coses del còpiar-enganxar).
Estaria més que bé que les bones hores de convivència amb els de la ONCE, i tota la gran lliçó que en vaig extreure, no quedessin en res.

Lluís Bosch ha dit...

Culló amb en Pau...! El projecte del què et parlava és una gravació força casolana (però molt divertida) feta a Mataró, on en Pau s'enfila a un arbre per cantar des de dalt. Si puc (parlo de les meves limitacions tecnològiques) t'ho envio al correu.

en Girbén ha dit...

No t'atabalis, Lluís, que ja he escoltat el concert de la revolta dels arbres.

Puigmalet ha dit...

Que no sigui dit, ja teniu un adepte a la causa.

Allau ha dit...

Compta amb nosaltres.

Clidice ha dit...

Ho passo!

"PACA" ha dit...

...si puc ajudar amb algo,conta amb mi.

Estic asturat de les brillants ideies que tens...on és el teu límit? no se que dir (Jo,no se que dir Jo!!!)
Salut i ëxit!!!

Anònim ha dit...

La nena em comença a fer preguntes que no sé com contestar! Em sembla una bona idea fer una visita a l'Observatori, imagina't ...

lluís

en Girbén ha dit...

Primer el casteller de Terrassa:PACA,saps que, apart dels meus barris, tinc apamats un seguit de carrers del nord de la teva ciutat? La cosa ve dels recorreguts d'aprenentatge cec que fèiem a partir de la seu de la ONCE. Amb el seu cap, el Francesc, xerràvem d'excursions per SantLlors; les seves, totes invidents!

en Girbén ha dit...

Gazo, Allau i Clidi: Gràcies! Aprofiteu la oferta, que és molt bona, i pugeu a l'Obs un dia o una nit. Mirar el Sol sense prendre mal ja paga la pena. Com bull el paio!

en Girbén ha dit...

Lluís, algunes nenes eixerides treuen molt de partit d'una observació. Recordo a una menuda capficada per qui havia posat la lluna dins del telescopi ;)

matilde urbach ha dit...

Si en alguna cosa sóc forta és en no quedar-me de braços creuats quan es prova de barrar el pas a les bèsties no acadèmiques. Per no parlar de Castelltallat. Ja hi podeu comptar.

en Girbén ha dit...

MU, això de les "bèsties" deu ser un romanent de l'agradable tertúlia amb el Bèstia Oriol Tramvia. Potser sigui una bestiesa, però em fa l'efecte que és una expressió en perill d'extinció.
I gràcies pel recolzament!

LEBLANSKY ha dit...

Una exquisitesa, una idea genial, una proposta fantabulosa!

en Girbén ha dit...

Leb, guanys materials apart, aquest projecte m'ha retribuït amb moments del tot meravellosos. Com aconseguir traslladar l'emoció visual còsmica a un altre rang sensitiu? Aquí vaig tirar mà de la meva passió joiera; calia termoformar i treballar un humil plasticot fins aconseguir que esdevingués una precisa porció del cel.
Em consta, per l'explicita emoció dels més doctes invidents, que me'n vaig sortir del repte. Tanmateix, cal recordar les sàvies paraules de Rilke: "Per a què poetes en temps de penúria".

Jaume Llanes ha dit...

Vaig seguir el procés de gestació de la idea ja fa temps en el teu bloc. La idea em semblava i em sembla extraordinària, i la seva finalitat, també.

en Girbén ha dit...

Aquest món, Jaume, té un no sé què de rar..., per no dir d'injust. Saberuts i experts reclamen a tort i a dret bones pensades que el millorin, per després, si no endevinen guanys immediats desentendre-se'n. Tant hi faria, en aquest cas, sinó fos perquè no ha arribat als seus destinataris.

Toni ha dit...

Hola a totes i tots! sòc en Toni Guntin i es el primer cop que participo en les vostres converses al blog del meu gran col·laborador i amic Girbén... mes amunt he llegit que hi ha qui te problemes per accedir a la pàgina del projecte, l'enllaç directe es aquest:
http://www.verkami.com/projects/782-astronomia-tactil
només dir-vos, per concloure, que estic una mica espantat, per que el ritme de les aportacions es un pel lent, de debò que l'esforç es enorme... però s'ho val!
Participeu! la recompensa pot ser un esplèndit regal de Nadal!!!

en Girbén ha dit...

Toni, ni et passi pel cap rondinar una engruna de les aportacions del blocaires!
Quan vam començar a col·laborar amb la ONCE el gran mal ja estava fet: una directiva afí a l'Aznar havia desmantellat tota la seva obra social; cosa que dissimulaven amb enorme voluntarisme els amics que hi coneguérem.
Ara la cosa empitjorarà: aquest cap d'any s'acaba la concessió de la ONCE i els voltors del sistema s'estan afanyant per a guanyar la subhasta: pot ser un hoteler català amb connexions amb la màfia russa, l'omnívor president madrinista de conviccions gansterils, el sempre tapat negrer santanderí... A saber quin malfactor serà, a partir d'ara, el mandatari de l'organització. L'únic segur és que el coneixement i la millora dels seus afiliats li importarà un rave!
Venen temps foscos, també foscos per als invidents.

Eulàlia Mesalles ha dit...

He aportat el meu gra de sucre (ode de sorra, com preferiu) al projecte. També a difondre'l.
L'he penjat al facebook i el twitter a veure si en 34 dies la cosa s'escampa. Us convido a fer el mateix...
La xifra que heu d'aconseguir és important i per tant, com més persones tingui accés a aquesta iniciativa, més probabilitat d'aconseguir el mecenatge. No defalliu ;)

en Girbén ha dit...

Eulàlia, diguem que el teu és un gra de granat: moderadament preciós per la seva vàlua de mercat però preciós com un nanodiamant trobat al cràter d'impacte d'un meteorit. Gràcies per l'empenta a un propòsit de cor!