ASTRONOMIA TÀCTIL - el cel profund


Recupero aquesta imatge-base del projecte d'Astronomia tàctil. És la part on s'hi representen les peces que hauran d'explicar els objectes de l'anomenat cel profund, tot aquell més enllà del nostre domèstic sistema solar. 
El procés de lectura per a invidents i deficients visuals seria el següent: cada ítem és un elaborat disc artesanal en relleu; enfundat en el bloc negre -relligat amb espiral- que cada assistent a les sessions de coneixement còsmic tindrà a la falda. Durant la xerrada, l'astrònom Toni, anirà avançant en el seu relat marcant els canvis d'escenari: Ara passeu pàgina i  entreteniu-vos tot el temps que us calgui a llegir la imatge següent, la d'M-45 o Les Plèiades. Són les restes d'una nebulosa que, per gravitació, es van concentrant formant un cúmul d'estels nous de trinca...

Traslladar tota aquesta informació (concentrable en una imatge que podreu aprendre amb una simple ullada) al rang sensorial dels invidents demana un esforç superior si la teva pretensió és, no la de tirar pel broc gros, sinó la d'oferir un detall el màxim de fi. Una cosa és un bast cadenat punki i tota una altra una treballada cadena d'orfebreria. I aquest, i no cap altre, és el fonament del nostre projecte:  la recerca d'una màxima comunicació poètica de les pregones meravelles còsmiques. Totes, ja tan fàcils d'observar per a la majoria que quasi les tenim per invisibles, però que, tanmateix, encara resten vedades als invidents. D'aquí tot el nostre desfici per a què el projecte d'Astronomia Tàctil no desaparegui en el pou immens de la bellesa necessària que es va pansir abans de néixer.

10 comentaris:

Clidice ha dit...

Del tot fascinant. Espero, de tot cor, poder-ho veure realitzat. I imagino que per als que hi veiem, seria un exercici excel·lent, també.

SM ha dit...

Jo també espero que ho aconseguiu! Ës un projecte molt maco. Ja n´he fet propaganda al facebook.

Lluís Bosch ha dit...

Ha estat la meva segona aportació a un projecte a través del Verkami (molt modesta, però d'acrd amb les meves possibilitats actuals). Més val que ens anem habituant a fer aquestes accions, perquè segurament això no deu interessar els "mercats" ni l'economia especulativa. És un principi de les noves formes de cooperació que haurem d'anar practicant.

Aris ha dit...

jo també espero que ho porteu a la pràctica, està molt be

Galderich ha dit...

Quan hi anem... podrem observar el cel de manera tàctil una vegada aquest projecte s'hagi engegat?

en Girbén ha dit...

Clidi, una sessió d'iniciació a la invidència és altament alliçonadora.
I no et perdis el fil dels meus comentaris, que ho veig clar!

en Girbén ha dit...

Salvador, valoro molt el teu recolzament.
Diria que va ser el Freeman Dyson qui va establir una afortunada diferenciació entre les dues línies de recerca científica: entre la "napoleònica" i la "tolstoiana".
L'una potent -estatal o empresarial- i delerosa de guanys, i l'altra, d'entrega imaginativa a la curiositat, en pro de la millora col·lectiva.

en Girbén ha dit...

Lluís, que la teva digna aportació ens hagi permès traspassar la frontera dels 1000€ m'ha ofert una metàfora de les bones.
Bellver de Cerdanya -que diria coneixes prou bé- s'alça a uns 1061 metres, si fa o no fa la quantia d'euros que fins ara hem assolit.
I el propòsit de la nostra expedició és un 8000, concretament el Shisha Pangma, el més baix de tots, de 8027 m. En tibetà el Shisha vol dir "la cresta enlairada damunt la plana herbada"...
Ja veus quina expedició ens espera!

en Girbén ha dit...

Aris: farem el que puguem: insistir, batallar... Qualsevol cosa abans que renunciar, que acceptar la inutilitat de l'afany.

en Girbén ha dit...

Galde, aquesta observació TÀCTIL podries fer-la demà mateix.
Si el prototip ha valgut per a les lloances estèrils dels polítics no t'explicaré el profit que en pugui treure la gent de cor.