Santiago el Primer

Per cap d'any, ja se sap, arriba l'hora de la recapitulació general en forma de llistes i més llistes sobre qualsevol matèria: que si dels llibres del 2011, que si dels films que lamentaràs no haver vist... Encuriosit, quan te n'arriba una, li fas una ullada ràpida que no fa més que confirmar el teu creixent distanciament amb l'actualitat. Fa temps que les novetats van deixar d'enlluernar-te i això ja no té remei.

Heus aquí que, via mail, el Santiago Latorre m'adreça a un llistat dels quinze millors discs de la música independent hispana segons de criteri de GO. Per a mantenir el suspens està disposada de forma regressiva: al lloc 13 apareixen els Anímic, just pel damunt de l'armadura dels Manel. Com que cada posició està "il·lustrada" amb el corresponent videoclip, resulta una bona manera de tastar la música del 2011, com el tenebro-rock de The New Raemon del quart lloc. Quan veig que al segon lloc hi ha "Concrete light" de Lüger faig un bot: No fotis que... I sí: l'ECLIPTICA del Santiago para al dalt de tot !!! 

Encara recordo l'estudi que va muntar a l'altar major de l'església de Castelltallat, on va passar unes quantes nits composant els temes d'aquesta obra. I va ser des del mateix altar que vam poder escoltar aquesta Eclíptica, ara fa tres anys. Concert que va suscitar el gloriós comentari de la portaveu de les beates de contrada després del seu baptisme d'ambient còsmic : M'he sentit transportada!

La meva enhorabona, Santiago; també per la teva insistència en dur el projecte a bon port! Tasteu-lo en aquest vídeo taiwanès, però això ja és una altra història.

6 comentaris:

Eduard Ariza ha dit...

Té una molt bona veu aquest xico. molt espiritual, m'ha recordat al to fort constant i llarg d'algunes cantates medievals.

Lluís Bosch ha dit...

Confio cegament en ser present a la propera Eclíptica, de veritat. I en tot cas, l'experiència d'aquest estiu a Castellatallat va ser molt emocionant.

en Girbén ha dit...

Eduard, entre els grans desitjos del Latorre (un aragonès amb vocació universal) hi ha el de portar la seva Eclíptica a la col·legiata de Cardona. O sigui que ja veus com li tira la cosa medieval... tot i que cal recordar que abans havia musicat la seqüenciació del genoma humà!

en Girbén ha dit...

Espero, Lluís, que puguis ser present a la propera Eclíptica pel simple fet, i tanmateix ara difícil, de què es celebri. Ara imagina la mena de patrocinador capaç d'interessar-se per l'invent i, així, salvar-lo..., quan ni l'Agència Espacial Europea està per a tirar coets.

LEBLANSKY ha dit...

Gràcies per compartir la informació amb un fanàtic de les llistes com jo! La gràcia de les llistes com aquesta és que no imposen criteris, i serveixen per donar a conèixer autors que naveguen fora dels mars de les multinacionals.

en Girbén ha dit...

Ep tu, Leb, fanàtic de les llistes, si mires la llista dels de "A Viva Veu" veuràs que també situen l'ECLÍPTICA al capdamunt dels disc del l'any... Tota una altra cosa seria analitzar les mancances notables d'aquesta mena de crítiques, on sembla que, amb una sumària audició, el redactor l'hagi composat ell, el disc.

http://www.avivaveu.com/2012/01/2011-els-millors-discos-estatals.html