L'alçaprem, l'enciclopèdia i l'alzina voladora

"Tot és performança!"
A alertar-nos d'aquesta oculta evidència va dedicar el gran Alexandre Cirici la conferència inaugural del curs 1980-81 de l'antiga Escola Eina. I puc dir que l'avís del Mestre m'ha fet companyia des del dia en què iniciava els estudis de disseny...
Que una cosa és l'obra, els originals, la feina ben enllestida, i tota una altra l'acció, el procés previ; sempre font, a mica que en siguem conscients, d'infinites possibilitats de delectança. ¿Com aconseguir el resultat previst? Aquí és quan cal reinventar mètodes i, si no ets herculi, si no tens superpoders, almenys sigues enginyós.
Performança, i de les bones, era la que s'havien muntat aquells tres que vaig encertar, diumenge al matí, al mig de la vorera del Passeig d'en Maragall. A tors nu, aquells tres homes de faccions andines, amb gats hidràulics miraven de somoure la gran caixa de cabals d'una sucursal bancària desballestada; a bon segur, futur negoci de xinesos...

I, jardiner del meu món, heus aquí que avui m'ha pertocat muntar una bona performança, també de lluita contra la força de la gravetat.


Amb el muntant de roure d'un llit com alçaprem, i amb la vella boia trobada a les basses de Los Troncos (la joia de les cales càntabres) com a fulcre mòbil, només em calien els 14 volums d'una enciclopèdia temàtica per anar guanyant, paulatinament, alçada i aconseguir fer levitar, només un xic però amb la màxima estabilitat, la nostra estimada alzina.

Una situació de tardo-enciclopedisme -he pensat... I  que ningú provi de resoldre el mateix problema a base de Viquipèdia, perquè crec que li pot sortir molt car.

Un cop ben enfilada, comprimint amb el pes de tota aquella biomassa uns milers de pàgines de coneixement, a un enfilall d'artistes, de pensadors i de científics, he corregut a la ferreteria a buscar una super-brida i un grapat d'expansions per a estacar-la.
Una hora de trepà, de martell, màrtir i clau fixa més tard, quan el sol ja batia de ple al racó del bosc, els testos de l'alzina i dels lilàs ja voleiaven definitivament a un pam de terra. Era l'hora de baixar a la casa de les pintures i encarregar un litre d'esmalt de poliuretà setinat, de l'exacte color C8 20. 50. del catàleg Bruguer per a repintar-los...
 
A la tarda, quan el sol ja declinava, he completat l'obra del dia traient a passejar la FILOSOFIA NATURAL pel sotabosc de l'alzina. Allà ha conegut la vella excavadora de ficció de l'Oriol i la meva dent perduda d'excavadora real. Una associació que m'ha fet recordar -seguint les idees de Feyerabend-, que si bé a l'enciclopèdia es fa clara referència a Arquimedes, a la seva fixació de les lleis físiques de la palanca, la cosa ve de molt més abans. Si no endinseu-vos al Dolmen de Llanera i digueu-me com varen poder alçar aquelles lloses colossals... Potser no com a lleis, però aquells antics ja ho sabien tot d'alçaprems, parpals i palanques. Només afegir que l'arquitectura sepulcral del dolmen, aquella que va exigir una gran performança tribal, està vinculada al cosmos de tal manera que cal esperar al solstici d'hivern per a veure com el sol ixent il·lumina el fons de la galeria. Així de ben orientat està i tal era el saber natural dels seus constructors.

6 comentaris:

Enric H. March ha dit...

Què perduts anem si oblidem el fil que transita pel laberint.

Galderich ha dit...

Ha, ha... això si que és una performance sensacional!

en Girbén ha dit...

Vols dir, Enric, que en un recolze del laberint d'aquesta enciclopèdia de cal Planeta no hi apareix el teu nom?

en Girbén ha dit...

Galde, tot i ser una criatura al 80 recordo haver-li demanat al mestre com s'escribia aquella "performança" (plana i catalana, no esdrújula) que ens havia anat repetint: "Amb naturalitat i C trencada, és com la veig" -em respongué. I 33 anys fa que sostinc la seva dicció.

Enric H. March ha dit...

Si és anterior al 2000, no ho crec pas.

en Girbén ha dit...

Antrior ho ha de ser, perquè és de quan l'Oriol va començar el batxillerat i ahir celebràvem l'efemèride dels 33 anys exactes de la primera notícia de la seva concepció.